Kleding naar de kledingcontainer brengen geeft niet altijd een goed gevoel…

Zoals ik in mijn vorige blog had geschreven kopen we globaal gezien ongeveer 56 miljoen ton kleding en kopen we 60% meer kleding dan 15 jaar geleden. Maar tegelijkertijd gooien we 92 miljoen ton aan kleding weg. Waarvan ook kleding die we niet/nauwelijks gedragen hebben. Van die 92 miljoen ton die weggegooid wordt, beland 75 tot 80 procent op de afvalberg. De rest wordt gescheiden ingezameld.

In Nederland: per persoon gooien we zo’n 15 kilo textiel weg per jaar (Bron: Milieu Centraal, 2017). Wat gebeurt er nu met die zak kleding die je in de textielbak gooit? Dat gaat naar sorteercentra waar mensen de hele dag duizenden kilo’s textiel staan uit te pluizen. Men kijkt naar drie dingen: 

  • of het is geschikt voor hergebruik
  • of het is geschikt voor recycling
  • of het gaat naar de verbrandingsoven

Hergebruik

De sorteerbedrijven verzamelen ongeveer 56% herdraagbaar textiel en alleen de hoogste kwaliteit blijft in Nederland (kringloopwinkels). Het grootste gedeelte wordt geëxporteerd naar o.a. Afrika, Turkije, Libanon, Syrië, Irak, Pakistan.

Recyclebare kleding

Een aanzienlijk deel van deze kleding wordt geëxporteerd naar, met name, India. Slechts 1% daar weer van wordt uiteindelijk hergebruikt of gerecycled voor het maken van nieuwe kleren.

Het is namelijk heel moeilijk om ingezameld textiel te gebruiken voor het maken van nieuwe kleding. En omdat in de Fast Fashion de kwaliteit van de vezels van een laag niveau is heeft men ook daar niets aan. Daarmee belandt het textiel uiteindelijk alsnog op de vuilnishoop met alle gevolgen van dien voor het milieu.

Kortom een zeer ingewikkeld probleem. En landen zitten niet altijd te wachten op de bergen tweedehandskleren uit het westen.

Uiteindelijk denk ik dat je minder kleding zou moeten kopen. Ook tweedehands kleding. Want als je tweedehandskleding gaat kopen in hetzelfde tempo als men in de fast fashion industrie ziet, dan voeg je eigenlijk niets toe.

Sta voor Stijl pleit voor minder, kwalitatief beter en gerichter, kleding aanschaffen. Tweedehands is zeker een optie want je verlengt de levensduur van een kledingstuk en dat is beter voor het milieu. Maar hoe moet je beginnen hiermee? Want dat vereist een gedragsverandering. En dat vinden we hééééél moeilijk. 


Daarover binnenkort meer in mijn volgende blog.

Scroll naar top